Kazakistan Cumhuriyeti презентация

Содержание

Слайд 2

Kazakistan - Orta Asya ve Doğu Avrupa’daki bağımsız devlettir. 2.729.900 km2 yüzölçümü

ile (Batı Avrupa'nın yüzölçümü kadar) dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir. Nüfusu - 18,157,122 (Temmuz 2015).

Слайд 3

ASTANA

Kazakistan‘ın orta kısımında yer alan Astana şehri 1998‘de ülkemizin başkenti olarak ilan edildi.

Astana Kazakça'da "başkent" anlamına gelmektedir. Başkentimiz 1999 yılında UNESCO tarafından «Barış şehri» unvanını aldı. Esil nehri şehri ikiye ayırmaktadır: Eskişehir ve Yenişehir.

Слайд 7

Hazret Sultan Camii, Kazakistan’ın Astana şehrinde bulunan Orta Asya’nın en büyük camii. Camii

İslami stilde geleneksel Kazak süsleme sanatları kullanılarak inşa edilmiş. Normal olarak 5 bin kişiye hizmet veren caminin cemaati tatil günlerinde 10 binlere çıkıyor. 17 hektardan fazla alanda yer alan camiin yapıları 17 700 metre karedir. Camii köşelerinde 77 metre yüksekliğinde 4 adet minare bulunmaktadır. Kubbesi 51 metre yüksekliğinde ve kubbe çapı 28 metredir. Camii bünyesinde banyolar, düğün sarayı, kuran eğitimi ve okuma salonları bulunmaktadır.

Слайд 10

HAN ÇADIRI

Han Çadırı Orta Asya'nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezi. ASTANA’da kışın

eksi 40 dereceyi bulan soğuk iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen yapı, 12 ay boyunca ziyaretçilerine tropik ortam yaşatırmaktadır. Çadırın içinde aquapark, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu ve kumu Maldiv Adaları’ndan taşınan bir de plaj bulunuyor.

Слайд 11

Teması ve mimarisiyle dünyanın en dikkat çekici yapılarından olan Kazakistan Barış Sarayı, dünya

barışı ve uluslararası uzlaşma temasını oluşturacak kültürel ve sosyal faaliyetlerin yanı sıra, her üç yılda bir toplanan 'Dinler arası' toplantılarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Слайд 12

L.N. Gumilev Avrasya Milli Universitesi — Astana’daki universitelerin biri. Universitede İlmi Araştırma Enstitüsü,

laboratuvar, merkez olmak üzere 26 ilmi akademik kurumlar, 12 fakülte, Sürekli Eğitim ve Mesleki Gelişim Enstitüsü, askeri bölüm, farklı ülkelerin kültür ve eğitim merkezleri vardır. Avrasya Universitesinin uzmanlarını hazırlama sistemi üç basamaklı eğitim olarak gerçekleşmekte: bakalavr, master öğrencisi, PhD doktora öğrencisi.

Слайд 13

Moğolistan‘daki Kül Tigin yazıtının kopyası. Bu taşın boyu 3.75 metredir. Üzerindeki yazıların boyu

ise 2.75 metre, doğu ve batı yüzleri altta 1.32 metre, üstte 1.22 metredir. Kuzey yüzü 46 cm, güney yüzü ise 31 cm'dir.

Kül Tigin yazıtı

Слайд 14

ALMATI

Almatı, Kazakistan'ın 2.000.900 nüfuslu ve en büyük şehridir. Almatı (eski adıyla Almaata) Kazakistan

Cumhuriyeti'nin eski başkentidir. Kazakistan'ın güney doğusunda yer alan Almatı 2.000.900 nüfusu ile Orta Asya'nın en gelişmiş kozmopolitan şehridir. Eski adı Alma Ata olan şehir Alatau Dağları platosunda kalmaktadır.

Слайд 15

ALMATI‘NIN DOĞAL GÜZELLIKLERI

Almatı dağları

Kölsay gölü

Слайд 18

Kayındı gölü

Слайд 19

MEDEU

Medeu’de yer alan paten pisti Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri içinde en büyüğü. 2011

yılında VII. Asya kış oyunları burada geçirildi.

Слайд 22

Çarın Kanyonu, Amerika Grand Kanyon’dan sonraki dünyanın en büyük kanyonudur. Yaşı 12 miliyon

yıldır. Merkez Tien Şan dağlarından başlar ve içindeki ili nehri aracılığıyla bir çok farklı doğal şekiller oluşmuştur. Bu görünüş Colorado Kanyonunkine çok benzer. içerisindeki bir vadinin adı Kaleler vadisidir. Çarın Kanyonu Almatı’nın 200km doğusunda bulunmaktadır. Muhakkak görünmesi gereken bir yer.

Слайд 24

Büyük Almaty Gölü dünyanın görünmesi gereken en güzel yerlerinden birisidir. Dinlenmek isteyen Almaty

sakinlerinin ve Almatı’ya gelen turistlerin en çok görmek istedikleri yerlerin başında gelir. Ormanlarla kaplı dağın tepe noktasındadır. Yolda şahin şovunu izlemeniz şiddetle önerilir ve dönüşte öğle yemeğinin Kımız ve Şubat eşliğinde Yurt diye adlandırılan Kazak çadırlarında yenmesi tavsiye edilir.

Слайд 26

HOCA AHMET YESEVI TÜRBESI

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, güney Kazakistan'da Türkistan şehrinde bulunur. Büyük

Timur İmparatorluğu döneminde yapı 1389 yılında Timur tarafından yaptırılmıştır. 2002 yılında UNESCO tarafından dünya tarih eseri olarak kabul görmüştür. Türk ve İslâm dünyasının ortak hazinesi ve kültür değeri olan bu Külliyenin yenilenmesi, Kazakistan Devleti ile yapılan bir anlaşma sonucu Türkiye Cumhuriyeti üzerine almış ve 1993 yılında başlamış ve Öner Kabasakal'ın Başkanlığı döneminde TİKA uzmanlığı ile yeniden tamir edilmiştir.

Слайд 27

ARISTAN BAB TÜRBESI

Arıstan Bab (Arslan Baba), Ahmet Yesevi'nin ilk hocasıdır. Arslan Baba'nın doğum

ve vefat tarihleri hakkında kaynaklarda bilgi yoktur. Arslan Baba'nın türbesi Kazakistan'ın Türkistan şehrindeki Yesi yakınında, Otrar'da bulunmakta ve ziyaret edilmektedir.

Слайд 29

BURABAY

Burabay Gölü – Kazakistan'ın Akmola bölgesinde Burabay avdanında bulunan bir göldür. Kökşe dağının

doğu eteğinde , deniz dengesinden 320,6 m yükseklikte yerleşmiştir. Uzunluğu 4.5 km olup eni 3.9 km, ortalama derinliği 4.5 m, en derin yeri 7 m, kıyı uzunluğu 13,6 km, su alanı 164 km². Başkent Astana'ya yaklaşık 250 km uzaklıkta bulunan, ormanlarla kaplı yeşil bitki örtüsüyle kaplı bir bölgedir. İçerisinde birçok göl bulunmaktadır. Kazak halkı deniz özlemini bu bölgede gidermektedir. Kazakistan'ın turistik bölgesidir.
Tektonik bir yerde yatan gölün batı ve kuzeyinde granitten oluşmuş, doğu sahilleri kumludur. Turizm maksatlı Burabay kurortu, «Okjetpes» ve «Goluboy zaliv» tatil evleri yapılmıştır. Göl suyunda alabuga, şabak, sazan, şortan, taban balıkları vardır.
Türkiye'nin Amasya ilinde aynı adda bir göl bulunmaktadır.

Слайд 30

Balkaş Gölü Orta Asya’da bir göldür. Aral Gölü'nden sonra Orta Asya'nın en büyük

ikinci gölüdür. Gölün batı kanadı tatlı su, doğu kanadı ise tuzlu su içermektedir. Balkaş Bölgesindeki yedi nehirden beslenir.

Слайд 32

KAZAK YEMEK KÜLTÜRÜ

Слайд 33

BEŞPARMAK

Kazakların geleneksel yemeklerinden biri olan beşparmak yemeği, elle yendiği için adına

beşparmak denmiş. «Sorpa» adı verilen et suyu çorbasıyla birlikte sunulur. At, koyun ve dana etinden yapılır. Hatta Hazar Denizi kıyısında modern bir tarif olarak mersin balığından yapılır.

Слайд 36

BAUIRSAK

Kazak sofrası bayramlarda, düğün ve özel günlerde "BAUIRSAK" sız olmaz. "BAUIRSAK" hamur dan

yağda kızartılarak yapilan yiyecektir.

Слайд 37

Kazak sofrası kendi milli içecekleri "KIMIZ" ve "ŞUBAT" sız olmaz. "KIMIZ" sade at

sütünden ekşitilerek yapılır. "ŞUBAT" deve sütünden yapılan tatlımsı bir içecektir. Her iki içecek de Kazak Türkleri tarafindan çok sevilen ve içilen içeceklerdir. Bu içecekler aynı zamanda sağlık içinde çok faydalıdır.

Слайд 38

KURT

"KURT" koyun ve sığır sütünden kaynatılıp ekşitilip ve kurutulup yapılır. Eskiden süzme

yoğurt kurutularak, çok sert bir peynir çeşidi olan “qurt” (kurut) elde edilmekteydi. Güneşte kurutulan qurt, torbaya konulur, kışlık olarak da saklanır.

Слайд 39

TATLILAR

JENT

SARI İRİMŞİK

Слайд 40

MAYSÖK

İRİMŞİK

Слайд 41

Çak-çak

Talkan

Слайд 42

KAZAK MİLLİ KIYAFETLERİ

Слайд 49

Kazak milli takıları

Слайд 53

ALTIN ELBİSELİ ADAM

MÖ 5. yüzyıla ait olduğu ve Altın Elbiseli Adam'ın, Saka

prens veya prensesi olduğu düşünülmektedir. Belinde 16 büyük altın levha ile süslü kemeri, kını ve kabzası altın süslemeli bir kaması vardır. Elbisenin üzerindeki sayıları 4000’i bulan bütün diğer altın levhalar; at, kaplan, geyik, pars, kurt, dağ keçisi, aslan ve yırtıcı kuş figürleri ile işlenmiş olup, Kuzey ve Orta Asya maden sanatının gelişmiş bir üslubunu göstermektedir.

Слайд 55

MÜZİK ALETLERİ

Слайд 56

DOMBIRA

KOBIZ

Слайд 58

JETİGEN

ÜSKİRİK

Слайд 59

ŞANKOBIZ

KEPŞİK

Слайд 60

KAZAKLARIN MİLLİ OYUNLARI

Слайд 61

Güreş Kazakların kanına işlemiş geleneksel sporlardan biridir. O yüzden Kazak güreşi asırlar boyunca

gelişmiş, kendine özgü oyunları ve özellikleri olan güreşler arasında yer almıştır. Çok sayılarda önemli Kazak güreşçileri, bu spora Kazak güreşi ile başlamışlardır. Kazaklar tarafından “gücün atası” olarak tanımlanan Kajımukan Munaytpasulı Kazak güreşini dünyaya tanıtmıştır.

Слайд 62

KÖKPAR

At yarışları, “kökpar” geniş bir düzlükte takımlar halinde veya bireysel olarak oynanır. Başı

kesilerek ortaya atılan bir keçi ya da koyunun atlı iki takım tarafından çekiştirilip kazanılması üzerine kurulan ve geniş bir meydanda at üzerinde oynanan bir oyundur. Bu oyun, Kazak Türklerinin tabiatla mücadelesini, onların kazanma hırsını, ruh ve beden gücünü yansıtması açısından da güzel bir örnektir.

Слайд 63

Aşık oyunu, koyunların ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemikle oynanan bir

oyun.
Имя файла: Kazakistan-Cumhuriyeti.pptx
Количество просмотров: 27
Количество скачиваний: 0