Проблеми реформування адміністративно-територіального устрою презентация

Содержание

Слайд 2

Проблематика адміністративно-територіального устрою у процесі державотворення займає особливе місце, адже об'єктивні політико-економічні зміни

спонукають до періодичного перегляду окремих його аспектів у будь-якій країні. Тільки за останній період територіальне реформування мало місце у Франції, Польщі, Угорщині, Словаччині.
Питання реформування адміністративно-територіального устрою України набуло особливої актуальності у період демократизації суспільно-політичного життя. Система адміністративно-територіального поділу України, її територіальна організація влади, по суті, не змінилася з радянських часів. Систему територіальної організації влади в нашій країні можна охарактеризувати як моноцентричну з елементами місцевого самоврядування (про реальне місцеве самоврядування можна вести мову лише на рівні міст обласного підпорядкування). Зрозуміло, що така система організації влади не сприяє проведенню реформ, становленню дійового місцевого самоврядування. Сьогодні в Україні відбувається територіальна реформа, яка має ряд суперечностей. Саме тому тема дипломної роботи є актуальною і такою, що потребує подальших досліджень.

Актуальність теми

Слайд 3

Мета роботи. На основі систематичного науково-методичного підходу проаналізувати адміністративно-територіальний устрій Волинської області та

особливості його сучасного реформування. .

Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:
– уточнити методи та методику дослідження адміністративно-територіального устрою з точки зору економічної та соціальної географії;
– дослідити історико-географічні передумови формування адміністративно-територіального поділу Волинської області;
– проаналізувати сучасний адміністративно-територіальний устрій Волинської області;
– розглянути принципи та підходи до реформування адміністративно-територіального устрою Волинської області.
Об’єкт дослідження – адміністративно-територіальний устрій Волинської області.
Предмет дослідження – геопросторова організація адміністративно-територіального устрою Волинської області у контексті сучасної територіальної реформи.

Слайд 4


Адміністративно-територіальний устрій – (від латинського administration – керівництво, управління і territorium –

територія) – це законодавчо закріплена система поділу території держави на окремі частини (краї, області, землі, провінції, штати, департаменти, округи, волості, райони), відповідно до якої твориться система органів державної влади і місцевого самоврядування. Це внутрішня територіальна організація держави, яка певним чином змінюється у часі і просторі.
Основними структурними елементами системи АТУ є адміністративно-територіальні одиниці – частини території держави з певним правовим статусом, у межах яких створюються і діють місцеві органи державного управління і самоврядування.

Слайд 5

Структура сучасного АТУ України

Слайд 6

Зміни в адміністративно-територіальному устрої Волинської області (1940-2015 pp.)

Слайд 7

Повіти Волинської області (за В. Я. Малиновським)

Слайд 8

Повіти Волинської області (запропоновано автором)

Слайд 9

Перспективний план формування території громад Волинської області від 25.06.2015 р.

Слайд 10

Територіальна реформа Волинської області станом на 30.05.2016 р. (за сайтом «Децентралізація влади»)

Слайд 11

Висновки

На нашу думку, однією із проблем того, що реформа проходить не дуже дало

є те, що економіко-географи мало залучаються до розробок схем адміністративно-територіального устрою. Як наслідок не у повній мірі враховується географічний (територіальний) чинник. З метою підвищення ефективності адміністративно-територіальної реформи Волинської області, мінімізації негативних (кризових) наслідків, необхідне комплексне суспільно-географічне дослідження із залучення провідних фахівців Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
Имя файла: Проблеми-реформування-адміністративно-територіального-устрою.pptx
Количество просмотров: 56
Количество скачиваний: 0