Istoria Chișinăului презентация

Содержание

Слайд 2

Temele de discuție:

Temele de discuție:

Слайд 3

Primele date istorice

Primele date istorice ce se referă la Chișinău 17 iulie anul

1436. Acestea pot fi citite în documentul lui Ștefan și Ilie Oancea. Ei au fost luptătorii Moldovei, precum și șefii principali de birou al cancelariei de stat. În această diplomă este desemnată frontiera Republicii Moldova pe râul Răut, și, de asemenea, se vorbește despre stabilirea Chișinăului, pe râul Bâc. Acesta a fost situat într-o vale – Chișinăul lui Acbaș din apropierea unei localități a tatarilor cu un izvor lîngă o pădure mică. Așa se descrie Chișinău nostru, în acel timp.

Primele date istorice Primele date istorice ce se referă la Chișinău 17 iulie

Слайд 4

Acum, în acest loc se ridică biserica Mazarachi - acest loc a și

permis aflarea istorii Chișinăului. Deci, izvorul de apa a dat numele capitalei noastre .În document, permițînd să domine stabilirea lîngă fîntîna Albisoara, în anul1466 se vorbește despre Chisinău. Această diplomă domnitorul moldovean Ștefan cel Mare a înmînat-o boierului Vlaicu - unchiul său. În conformitate cu acest document, urmașii lui Vlaicu încă 100 de ani au moșteni acest teritoriul.

Carol Schmidt – „cel mai vestit primar al Chişinăului”

Acum, în acest loc se ridică biserica Mazarachi - acest loc a și

Слайд 5

Basarabia (1812-1918)

După războaiele ruso-turce, regiunea dintre Prut, Dunăre și Nistru, a devenit provincia

rusă și a început să fie numită Basarabia – în anul 1812. În 1818 Chișinău oficial primește statut de oraș, primul conducător devine Angel Nour. Datorită acestui statut, Chișinău a devenit centrul Basarabiei.

Basarabia (1812-1918) După războaiele ruso-turce, regiunea dintre Prut, Dunăre și Nistru, a devenit

Слайд 6

   

Există unele dovezi că acest lucru s-a datorat faptului de luare de

mită, care a fost dat de negustorii armeni administrației ruse. Astfel, Chișinău întrece Benderul, deși A.N.Bahmetev - primul guvernator al regiunii era împotrivă. Mult bine pentru aceasta a făcut-o Metropolitul Bănulesku-Bodoni, el a construit un nou centru a ieparhiei Basarabiei, pe atunci pamînturile mănăstirei. Datorită acestui fapt, orașul a început dezvoltarea sa rapidă. Chiar, mai mult în oraș au stat sa se înghesue mulți comercianți, și sau implicat diferiți locuitoti, datorită acordării la timp a beneficiilor.

Există unele dovezi că acest lucru s-a datorat faptului de luare de mită,

Слайд 7

   

Arcul de Triumf este stabilit în 1840 în cinstea victoriei. Acesta este

situat în fața Parcului Soborului, și reprezintă victoriia armatei ruse împotriva turcilor. Această idee a fost sponsorizată de guvernatorul- general Voronțov, dar a fost proiectat de arhitectul I. Zaușchevici. A fost gîndit pentru a stabili un clopot de 400 puduri pe partea de sus a Arcului, care a trebuit să fie turnat din trofeele de arme de la cetatea Izmail. Frumoasă clădire pătrată din piatră albă, este împărțit în două niveluri, și se ridică în sus la 13 metri. Deschiderile dreptunghiulare sunt vizibile în două traectorii, 4 piloni instalati, cu coloane corintice, toate sunt decorate cu o friză pe cornișă. Nivelul superior este prelucrat cu lopățica și de asemenea, se termină pe cornișă. Ceasul din fața Arcului, din partea peții, bate ora fixă la fiecare 15 minute în orașul Chișinău.

Arcul de Triumf este stabilit în 1840 în cinstea victoriei. Acesta este situat

Слайд 8

Străzi de pavaj

Minunata clădire a gării a fost distrusă în timpul războiului. Această

clădire cu trei nivele întotdeauna s-a deosebit prin formă eleganta, termeni și rafinament de stil - mai târziu a fost restaurată. Principalele linii de cale ferată și instalațiile sale au fost construite în anul 1871. Mesajul pe liniia Tiraspol - Chișinău a început deja în luna august anul 1871. La 12 aprilie anul 1877 începe războiul ruso-turc, după ce împăratul rus Alexandru al II-lea declară război citind manifestul despre acest lucru înainte militarilor moldoveni, bulgari și ruși. Rusia cîștigă victoriia, și se formează statul Bulgar. Înainte de a trimite trupe în Balcani, se înarmează capela și este organizată parada militară.

Străzi de pavaj Minunata clădire a gării a fost distrusă în timpul războiului.

Слайд 9

    

În 1910 Chișinăul număra aproximativ 10 milioane de case, 12 pețe, 142

de alei și străzi, 5 scuare și grădini. Foarte remarcabilă informație despre Chișinău este în enciclopediia cu 12 – volume a lui Mavrichin Wolff ( volumul 5 ), editat de Semeon - Tianșanschii - Chisinau nu reamintește un sat, ca majoritatea orașelor din Rusia, dar ca în Europa - 3-4străzi ale sale, în restul părții - se reflectă toată Asiia. În școală orășenească- comunitate evreiască ( Talmud Tora ) anul 1913 s-a construit Sinagoga Corală. Suprafața totală a clădirii monumentale de 1350 de metri pătrați, cu acoperișul de tablă, ornamente bogate, arcade, fațade și cornișe. Desigur, nu prea multe pot fi văzute din acea construcție, dar ceva a rămas – este teatrul modern Dramatic Rus A.P. Cehov. În Chișinău se dezvolta industrieia datorită dezvoltarii căilor ferate, care leagă orașul cu orașele-port de la Marea Neagră și Dunăre, precum și cu regiunile centrale din Rusia și Europa de Vest. Lucrau uzine de prelucrare a metalelor, cum ar fi întreprinderia Mocanu, Langhe, Serbov.

În 1910 Chișinăul număra aproximativ 10 milioane de case, 12 pețe, 142 de

Слайд 10

RSS Moldovenească (1940-1991)

După 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat în Chişinău, la

2 august, a fost proclamată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească cu capitala la Chişinău. Filarmonica de stat a fost inaugurată în 1940, în acelaş an s-a creat Universitatea Pedagogică (Universitatea Pedagogică de astăzi, numită I. Creanga), şi un pic mai târziu în luna noiembrie a acestui an a fost deschis şi Muzeul Naţional de Arte Plastice.

RSS Moldovenească (1940-1991) După 28 iunie 1940, trupele sovietice au intrat în Chişinău,

Слайд 11

Timpul de Război

Pentru Chişinău se luptau cînd romînii,cînd ruşii. Imediat Chişinăul a fost

supus bombardamentelor aviaţiei. După aceasta Chişinăul a fost ocupat de trupele române şi arborat steagul românesc - 16 iulie 1941. El a fost instalat peste cupola Catedralei. După cotropire mareşalul Ion Antonescu şi Regele Mihai a României, au mers prin Chişinău şi l-au examinat ca pe o proprietate particulară .
O parte a Jandarmeriei Române şi unitatea exacentristă "D" au luat - aproximativ 14.000 de bărbaţi evrei, şi pe 17 iulie au fost ucişi. Apoi, din nou, pentru lucru au selectat 450 de fete şi tineri - dintre care 411 iau împuşcat mai târziu, apoi au adunat 500 de persoane - 300 dintre ei au fost distruşi.

Timpul de Război Pentru Chişinău se luptau cînd romînii,cînd ruşii. Imediat Chişinăul a

Слайд 12

    

Batalionul 5 a armatei sub conducerea generalului Berzarin de -la 23 la

24 august 1944 a condus operatiunea militară Iaşi-Chişinău. În timpul luptei armata rusa a capturat orașul, drept lupte crîncene în Chişinău nu au fost - dar oraşul şi aşa era grav avariat, aproape 70% din fondul locative era perdut. Toate întrprinderile au fost distruse. La scurt timp Antonescu a fost arestat în România într-o lovitură de stat.

Batalionul 5 a armatei sub conducerea generalului Berzarin de -la 23 la 24

Слайд 13

De la Victorie la prăbuşirea URSS

Al doilea război mondial a lăsat o amprentă

foarte mare asupra vieţii tuturor oamenilor, dar după război s-a marcat o creştere destul de rapidă. Au fost 134.000 de personae erau în 1950, comparativ cu anul 1944 şi 25 de mii de locuitori. Pentru dezvoltarea şi restabilirea economică, agricolă şi toate celelalte ramuri Uniunea Sovietică a trimis aproximativ 1.500 de buni speţialişti – medici, profesori, ingineri. Mare cadou a primit oraşul în 1945, cînd al doilea Institut Medical din Leningrad a sosit la Chişinău. El a adus o bibliotecă foarte mare şi valoroasă. Perlele ei au fost manuscrisele Aviţen.

De la Victorie la prăbuşirea URSS Al doilea război mondial a lăsat o

Слайд 14

 

Treptat, şi viaţa culturală a oraşului a reînviat şi a început să se

dezvolte. Ansamblul naţional de dans "Joc" a fost creat 13 august 1945. Astăzi, acest grup este cunoscut în întreaga lume. Celebrul arhitector Alexei Sciusev în 1945-1947 întăreşte planul general de reconstrucţie a Chişinăului. În conformitate cu acest plan a trebuit să fie modul de a restabili case vechi şi de a construi clădiri noi, construirea de noi autostrăzi, spații verzi, pieţe, parcuri, să se construiască clădiri publice şi administrative. Ștefan cel Mare - a fost şi a rămas strada principală a capitalei - doar în vremuri diferite ia fost schimbat numele. Botanica, Buiucani Rîşcani, Ciocana - aceste noi zone de locuit, au început să se dezvolte. După război, a fost aşezat frumos Prospectul Tineretului, astăzi Renasterii.

Treptat, şi viaţa culturală a oraşului a reînviat şi a început să se

Слайд 15

    

După hotărîrea Parlamentului Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti din 23mai 1991 denumirea a

fost schimbată în Republica Moldova. 27 august 1991 - ziua cînd s-a primit declaraţiia de independenţă a Republicii Moldova, în conformitate cu care Republica Moldova este un stat suveran, cu capitala la Chişinău ... După acest eveniment, construcţiia în Republica Moldova este aproape complect oprită. Multe obiecte şi construcţii au fost îngheţate. Dar,treptat au început restaurarea vechilor temple, biserici, clădiri vechi, să restaureze monumente arhitecte şi de a construi case noi, de lux, cu apartamente scumpe, şi vile de lux pline de farmec.

După hotărîrea Parlamentului Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti din 23mai 1991 denumirea a fost

Слайд 16

  

Au restaurată gara Feroviară, au extins str.Izmail, s-a construit autogara de"Nord", numeroase clădiri

de birouri şi magazine se ridică în faţa ochilor. Acuma este la modă construcţia. Dar, unul dintre aspectele negative ale acesteia, este că încep construcţiia acolo unde gîndesc, nu se mai tine cont de scuare şi parcuri.

Au restaurată gara Feroviară, au extins str.Izmail, s-a construit autogara de"Nord", numeroase clădiri

Имя файла: Istoria-Chișinăului.pptx
Количество просмотров: 7
Количество скачиваний: 0