Foametea organizată și deportările staliniste презентация

Слайд 2

Слайд 3

Evoluția economică a RSSM (perioada stalinistă):

Evoluția economică a RSSM (perioada stalinistă):

Слайд 4

Analizați sursa: ”...Anul 1946 s-a dovedit a fi nespus de

Analizați sursa:

”...Anul 1946 s-a dovedit a fi nespus de secetos... Au

fost cazuri când ani de-a rândul roada a fost nespus de mică. Nici anul 1934 n-a fost mai bun... N-am auzit însă niciodată ca cineva să moară de foame (în Basarabia română 1918-1940. Dar nenorocire nu vine niciodată singură. Au apărut agenți de colectări, care au încărcat până și ultimul bob ce le rămăsese oamenilor. Au deșertat lăzile, au măturat podurile. Au răscolit cu răngi de fier gropile de pâine- reale sau imaginare, au cotrobăit sub lavițele pe care dormeau stăpânii, în glugile de stuf, sub stivele de lemn. Nu ajutau nici rugămințile, nici lacrimile... Prin noiembrie, după ce s-a răcit timpul, foametea s-a dezlănțuit în tot aspectu-i înspăimântător.
(Extras din amintirile fostului director din Crihana Veche, jud. Cahul)
1.Determinați fenomenul. Argumentați cu trimitere la sursă și cunoștințele anterioare;
2.Identificați cauzele și consecințele evenimentului;
3.Expuneți opinia despre evenimentul reflectat în sursă
Слайд 5

I. Perioada stalinistă (economia după război) II.Perioada regimului totalitar comunist.

I. Perioada stalinistă (economia după război) II.Perioada regimului totalitar comunist.


Слайд 6

Citește atent sursa. Formulează câte o cauză și o consecință

Citește atent sursa. Formulează câte o cauză și o consecință a

fenomenului numit. Argumentează răspunsul cu trimitere la cunoștințele anterioare.

”La 17 ianuarie 1947, în satul Caracui, raionul Kotovsc, țăranca săraca Șveț E.E. a plecat la punctul de repartizare a produselor lăsând acasă copiii: Serghei de 11 ani, Maria de 8 ani, Vasile de 5 ani și Vasilisa de 2 ani. În lipsa mamei fiul mai mare Serghei, a omorât-o pe sora sa de 2 ani, iar părțile moi ale corpului le-a fiert și le-a mâncat cu ceilalți copii. Toți copiii sunt bolnavi de distrofie de gradul 2 și 3, anterior, ei mâncaseră carne de pisici și câini”. (A.Moraru, http//www.historia.ro/exclusiv)

Слайд 7

1.Expuneți opinia: Proporțiile foametei ar fi fost minime dacă erau

1.Expuneți opinia: Proporțiile foametei ar fi fost minime dacă erau anulate

în 1946 colectările de cereale la stat.

3.Pornind de la imagine, enumeră măsurile întreprinse de conducerea stalinistă pentru a stopa foametea din RSSM. Argumentează răspunsul

2.Formulează argumente, pentru fiecare cauză a foametei din 1946, identificată mai jos: - Colectivizarea forțată a agriculturii; - Colectarea obligatorie de cereale; - Exportul sancționat de cereale (circa 1mil.700mii tone); - Plata obligatorie a impozitelor în bani; - Consecințele războiului; - Munca exagerată în folosul statului.

Слайд 8

Explica noțiunea: deportare. Cronologie: Etapele deportărilor I. (6 aprilie 1949)-Adoptarea

Explica noțiunea: deportare.

Cronologie: Etapele deportărilor
I. (6 aprilie 1949)-Adoptarea hotărârii cu privire

la deportările de pe teritoriul RSSM; II. (5-6 iulie 1949)- Operația „Iug”( deportate 35.786 persoane); III. (1 aprilie 1951)- Operația„Sever”(deportate 2.617 persoane).
Слайд 9

Citește sursele A, B, C. Argumentează într-un text coerent afirmația:

Citește sursele A, B, C. Argumentează într-un text coerent afirmația: Deportările

staliniste-tragedie națională.

Sursa A:”Până la 6 iulie 1949 am locuit în satul Chiperceni, Orhei, și lucram în colhozul din localitate. În noaptea de 6 iulie 1949, în timp ce mă aflam la Chișinău, soția a fost deportată în ținutul Altai, iar averea a fost confiscată. Aflând despre toate acestea, am revenit la Chiperceni și, deoarece nu figuram în listele „chiaburilor” m-am dus la președintele executivului raional și l-am întrebat:„cum de s-a întâmplat că mi-ați deportat soția în timp ce eu nu sunt culac și cum poate fi reparată greșeala?” Președintele mi-a răspuns:”chiar dacă până acum nu ai fost, de azi înainte vei fi culac”. (Mărturiile lui Simion Buiuc)
Sursa B: ”…1.A confirma listele chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți(…) în număr total de 11.342 de familii(…) 2.Toți chiaburii, foștii moșieri și marii comercianți să fie deportați pe viață în regiunile îndepărtate ale URSS. 3.A permite celor deportați să ia cu sine valori, bani, îmbrăcăminte, inventar agricol, meșteșugăresc și casnic, precum și o rezervă de produse alimentare în volum total de 1500 kg de fiecare familie.” (Extras din hotărârea Consiliului de Miniștri al RSSM „Cu privire la deportarea din RSSM a familiilor de chiaburi, foști moșieri și marilor comercianți)

Слайд 10

Sursa C:”În plus, o campanie oficială de eliminare a „chiaburilor”,

Sursa C:”În plus, o campanie oficială de eliminare a „chiaburilor”, îndreptată

împotriva țăranilor moldoveni presupuși a fi bogați(chiaburi), a distrus la rândul ei multe familii, majoritatea moldovenești, între 1947-1951. Doar în două zile- 6 și 7 iulie 1949 – 11.342 de familii moldovene au fost deportate în Kurgan, Tiumeni, Irkutsk și alte localități din Siberia și Kazahstan în cadrul unui plan numit „Operațiunea Sud”, condus de cunoscutul ministru pentru securitatea statului din RSSM, I.L.Mordoveț. (King Charles, Moldovenii)
Имя файла: Foametea-organizată-și-deportările-staliniste.pptx
Количество просмотров: 95
Количество скачиваний: 0