Центральний економічний район України презентация

Содержание

Слайд 2

Склад регіону

Кіровоградська, Черкаська ,Київська, Чернігівська,Житомирська

Слайд 3

Загальні відомості

1.Площа району – 136,2 тис. км. кв. (22,6 % території України)Населення –

10,3 млн. осіб. Межує з донецьким,західним,придніпровським,причорноморським та харківським економічними районами. На півночі він межує з Білоруссю і Російською Федерацією
2. Центральне розміщення району зумовлює його рівновіддаленість від основних паливно-сировинних баз країни: Донбасу, Передкарпаття — і близькість до Придніпров'я. Його перетинають важливі транспортні магістралі як міжнародного, так і загальнодержавного значення.
3. Значний вплив на економічний розвиток має те, що територію району у східній частині перетинає річка Дніпро, а також через його територію проходять важливі залізничні та автомагістральні шляхи.

Слайд 4

Транспортна сітка району густа. Розвинені практично всі види транспорту, найбільші внутрішні перевезення припадають

на автомобільний вид транспорту. Саме центральність розташування району є основною позитивною рисою його економіко-географічного положення – регіон розташовується практично на однаковій відстані від усіх економічних районів, хоч визначальну роль на його розвиток має Придніпровський соціально-економічний район.

Слайд 5

Історичні відомості

Землі теперішнього Центрального району були заселені ще до нашої ери, пізніше південні

території його стали «коридором» переміщення кочових народів. З часів Давньокиївської держави його заселяли представники українського етносу. У XV ст. тут діяло запорізьке козацтво, яке обороняло південні рубежі України від ворожих набігів. Територія Центрального району – це ядро формування української державності. Саме тут була серцевина Кийвської Русі. Київ як історичний, політичний,релігійний та культурний центр протягом сторіч політично, економічно,духовно зв’ язував інші українські землі навіть тоді,коли вони були у складі різних держав.

Слайд 6

Природні умови та ресурси

Рельєф району рівнинний оскільки він охоплює території Поліської та Придніпровської

низовин, Придніпровської височини. Клімат помірно континентальний, Північна частина розміщена в межах лісової зони з достатнім, подекуди надмірним зволоженням, а південна — у лісостепу, де літо тепліше й менш вологе. Дерново-підзолисті ґрунти Полісся сприятливі для вирощування льону-довгунця, картоплі тощо, а чорнозем лісостепу — для цукрових буряків, пшениці. соняшнику, плодівництва.
У поліській частині є значні лісові ресурси, які мають промислове значення. Добре забезпечений район водними ресурсами. Передусім це річка Дніпро з Прип'яттю та Россю, Інгульцем, Десною та іншими притоками, а також Південний Буг з Інгулом Є значні запаси підземних вод, які значною мірою забруднені внаслідок Чорнобильської катастрофи. Річкові гідроресурси

Слайд 7

У Кіровоградській області є кілька родовищ бурого вугілля, які належать до Дніпровського буровугільного

басейну. В області зосереджено 90 % запасів вугілля (3,3 млрд. т) Дніпровського басейну. У Побузькому родовищі є поклади нікелевих та кобальтових руд, а у Смілянському — боксити. Багатий Центральний район на нерудні корисні копалини, особливо будівельну сировину. Серед них поклади графітів у Завалівському родовищі, каолінів, бентонітових глин (використовують у нафтопереробці) на Черкащині, а також вогнетривких глин, цементної сировини, будівельного каменю тощо. У Житомирській області знаходяться всесвітньо відомі родовища червоних, рожевих і сірих гранітів, чорних і сірих лабрадоритів. Вздовж правого берега Десни знаходяться значні поклади крейди. У Чернігівській області є невеликі поклади фосфоритів , нафти. У Київській області виявлено значні поклади уранових руд , що не розробляються. Район має лікувальні грязі і мінеральні води (Миронівський, Білоцерківський та Броварський райони Київської області, Житомир, Новоград-Волинський та інші).


Слайд 8

Найбільші міста Київ

Найбільшим (2766 тис. жителів)  і найдавнішим (існує із середини V ст.) містом

Центрального економічного району є столиця України — Київ.  Це промисловий вузол, важливий центр,наукових досліджень, освіти, науки.
Тут санкціонують Президія Національної  академії наук України, значна кількість науково-дослідних інститутів, навчальні заклади (Національний університет імені Тараса Шевченка, університет «Києво-Могилянська академія», десятки інших ВНЗ різного профілю), Національна опера, театри,  музеї, бібліотеки.

Слайд 9

Чернігів

Чернігів (299 тис. жителів) — обласний центр однойменної області — також належить до

найдавніших міст нашої батьківщини (IX ст.). Промисловий комплекс міста характеризує поєднання хімічної, легкої, лісової, харчової промисловості та машинобудування. У Чернігові працюють педагогічний та технологічний університети, інститут економіки і управління,  літературно-меморіальний музей ім. М. Коцюбинського, музично-драматичний театр, філармонія.

Слайд 10

Черкаси

Є найбільшим економічним і культурним центром області У його промисловому комплексі вирізняються хімічна

індустрія, а також машинобудування, легка та харчова промисловість. У місті діє Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького, технологічний університет, академія пожежної безпеки, музично-драматичний театр, філармонія, планетарій, краєзнавчий музей. (293 тис. жителів)

Слайд 11

Житомир

Житомир (274 тис. жителів) — адміністративний, економічний та культурно-науковий центр області. Місто відоме

з часів Київської Русі. Провідними галузями виробничої сфери є легка промисловість (льонотекстильна, трикотажна тощо), машинобудування, лісова, харчова промисловість, будівельно-індустріальний комплекс. У місті є понад десять вищих навчальних закладів (Житомирський державний університет ім. Івана Франка та національний агроекологічний університет, інститут культури і мистецтв, технологічний університет), театри, філармонія, музеї.

Слайд 12

Кіровоград

Є адміністративним, економічним та культурним центром однойменної області. Спеціалізується на сільськогосподарському машинобудуванні, будівельній,

легкій та харчовій промисловості. У місті функціонує п'ять вищих навчальних закладів, два театри, краєзнавчий та художній музей. (241 тис. жителів)

Слайд 13

Висновки:

У центральному економічному районі є потужний – природно ресурсний потенціал.
Вигідне економіко –

географічне положення, досить сприятливий клімат,рівновіддаленість від інших економічних районів дозволяє цьому районові лідирувати в більшості галузях промисловості, а найбільше у невиробничій сфері.
Район характеризується одним з найкращих в Україні грунтовим покривом, що сприяє розвитку сільського господарства. Також дуже добре забезпечений, на відміну від інших, водними ресурсами.
Центральний район найбагатший на нерудні корисні копалини.
Головною особливістю цього району є збагаченість та різноманітність природних рекреаційних ресурсів, саме це славить цей район,та залучає велику кількість туристів з різних куточків світу.

Слайд 14

Родзинкою центрального економічного району є архітектурні та історичні пам’ятки: В Кіровограді

Заповідник «Хутір Надія» Дендропарк

«Веселі Боковеньки»

Слайд 15

В Каневі

Тарасова гора Успенський Собор

Слайд 16

В Житомирі

Преображенський кафедральний собор Михайлівський Собор

Слайд 17

В Києві

Києво - Печерська Лавра Софіївський Собор

Слайд 18

В Білій Церкві – Дендропарк «Олександрія»

Слайд 19

Невід’ємну роль відіграє і дендрологічний парк «Софіївка» в Умані на Черкащині, який є

туристичним центром і перлиною світового масштабу
Имя файла: Центральний-економічний-район-України.pptx
Количество просмотров: 90
Количество скачиваний: 0